Badania pokazują, że ludzie w wieku powyżej 25/30 lat każdego roku tracą ok. 1% kości. Aby uniknąć procesów ich zwyrodnienia i dożyć starości ze zdrowym szkieletem kostnym, człowiek potrzebuje zdrowego pożywienia dla kości. Co powinno się znaleźć w naszej codziennej diecie? Jakie pokarmy przyniosą korzyści naszemu organizmowi i pomagają utrzymać zdrowe kości?
Jak zadbać o swoje kości?
Kości są bardzo istotnym elementem organizmu. Przez całe życie zachodzą w nich dwa główne procesy - stopniowe niszczenie i odnawianie. Niestety z wiekiem proces degeneracji przewyższa regenerację, przez co kości tracą twardość i stają się bardziej kruche. Aby organizm mógł w pełni funkcjonować i rozwijać się, potrzebuje produktów, które mają wysoką zawartość wapnia. Należy jednak pamiętać, że sam mikroelement jest korzystny tylko w połączeniu z innymi substancjami i związkami. Tak więc, aby całkowicie przyswoić wapń, organizm potrzebuje również witaminy D. Z kolei fosfor jest potrzebny do dodatkowego wsparcia kości i zębów. W połączeniu wszystkie te elementy poprawiają regenerację tkanki kostnej i pomagają uniknąć nadmiernego przerzedzenia kości. Jeśli nie uzupełniamy zapasów wapnia w organizmie, z czasem może rozwinąć się nie tylko osteoporoza, ale także wiele innych poważnych chorób. Niedobór prowadzi do krzywicy, skrzywienia kręgosłupa, zaburzeń krzepnięcia i pojawienia się kamieni nerkowych. Dlatego każda osoba powinna wiedzieć, jakie pokarmy wzmacniają kości i włączać je do swojej codziennej diety, którą może zaoferować nam catering dietetyczny Zielona Góra.
Co jeść, aby poprawić stan swoich kości?
Największa ilość wapnia znajduje się w mleku. Aby uzupełnić dzienne spożycie pierwiastka śladowego, należy wypijać co najmniej 1 litr napoju dziennie. Jednak ta opcja nie jest odpowiednia dla wszystkich, zwłaszcza jeśli dana osoba ma nietolerancję laktozy. Pokarmy bogate w wapń obejmują również: twaróg, fasola, jaja, chleb żytni, migdały, rodzynki, pomarańcze i niektóre owoce morza. Innym składnikiem odżywczym, który jest bardzo ważny dla kości, jest fosfor. Brak fosforu w organizmie może przyczyniać się do spadku zdolności do pracy, pogorszenia aktywności umysłowej, osłabienia, senności i bólów głowy. Wśród produktów najbardziej wzbogaconych w ten pierwiastek warto zwrócić uwagę na: ryby i owoce morza (zwłaszcza makrela, łosoś, mintaj, sardynki i tuńczyk) cielęcinę, orzechy i nasiona (pestki dyni, otręby, kiełki pszenicy), cielęcinę oraz nabiał. Podczas komponowania diety z pożywienia wzmacniającego kości ważne jest, aby zrozumieć, że fosfor jest dobrze wchłaniany tylko w optymalnej proporcji z wapniem. Prawidłowe proporcje wapnia i fosforu występują w orzechach laskowych, tłustych serach, kapuście, marchwi.