Alkohol jest obecnie ogólnodostępny na całym świecie. Wraz ze wzrostem popularności powstają coraz to nowsze rodzaje alkoholu i sposoby jego podawania. Praktycznie w każdym pubie, barze czy restauracji podawane są różnorodne alkohole zmieszane z dodatkami. Zwiększenie zapotrzebowania na koktajle i drinki spowodował powstaniem nowej dziedziny zajmującej się przygotowaniem napojów alkoholowych. Obecnie za przygotowywanie koktajlów odpowiada miksolog. Sprawdźmy, czym jest miksologia i jakie ma zastosowania?
Czym jest miksologia i dlaczego stała się tak bardzo popularna?
Miksologia jest wbrew pozorom dość starym pojęciem, którego genezy możemy dopatrywać się jeszcze w XIX wieku. Głównym zadaniem miksologa jest przygotowywanie wyjątkowych koktajli, do czego służy mu zestaw barmański (sprawdź ofertę zestawów barmańskich w sklepie Craftbar.shop). Miksolog nie zawsze musi pracować bezpośrednio za barem. Jego obowiązkiem nie jest przygotowywanie drinków i wykonywanie wymyślnych sztuczek dla zamawiających. W kompetencjach miksologa znajduję się przede wszystkim sporządzenie nowych receptur koktajli i drinków. Obecnie miksologia przeżywa renesans dzięki rosnącej popularności koktajli i drinków.
Kto może zostać miksologiem?
Zawód miksologa jest dostępny praktycznie dla każdego. Nie jest wymagane specjalistyczne wykształcenie związane z przygotowywaniem koktajli. Jednak musimy pamiętać, że istotna jest nasza wiedza na temat metod przygotowywania napojów alkoholowych. Ważna jest również umiejętność odnajdywania nowych połączeń i receptur, które będą pasować do gustu klientów. Na pewno pomocne będzie doświadczenie barmańskie i podstawowe umiejętności związane z pracą w gastronomii. Pomocna jest również umiejętność dopasowywania alkoholu do danych potraw. Dzięki temu będziemy w stanie stworzyć drinki pasujące do dań podawanych na kuchni.
Jaka jest różnica miedzy miksologiem a barmanem?
Mimo że oba te zawody związane są z podawaniem alkoholu, to istnieje szereg różnic między nimi. Barman to osoba, która odpowiada kompleksowo za cały bar, wykonując również czynności porządkowe i typowo gastronomiczne. Miksolog czasami nawet nie pojawia się za barem. Najczęściej jest odpowiedzialny za stworzenie nowych receptur, które zostaną przygotowane przez barmana. Charakter pracy miksologa sprawia, że najczęściej zostają nim barmani chcący odpocząć od pracy z klientem jednocześnie mający smykałkę do tworzenia nowych kompozycji.
Podsumowanie
Praca miksologa polega na tworzeniu nowych receptur i odświeżaniu starych przepisów na drinki i koktajle. Duży wzrost zapotrzebowania na nowe przepisy sprawił, że zawód miksologa cieszy się rosnącą popularnością. Należy pamiętać, że miksolog nie zawsze pracuje za barem, a większość jego zajęć związanych jest z przygotowywaniem nowych kompozycji smakowych. Aby zostać miksologiem, należy mieć dużą wiedzę na temat alkoholi i sposobu ich łączenie. Pomocna może się okazać również kreatywność i zdolność modyfikowania istniejących przepisów.