Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Zielona Góra

Zielone przystanki w centrum miasta to projekt, który wygrał w Budżecie Obywatelskim 2019. Założeniem koncepcji jest stworzenie przyjaznych i komfortowych przystanków obsadzonych zielenią, a jednym z jego etapów było zorganizowanie konsultacji społecznych, podczas których mieszkańcy Zielonej Góry wybierali przystanki oraz zieleń, jaka ma się na nich znaleźć. Na podstawie ankiet zostały przygotowane po dwie wizualizacje trzech wybranych już przez Państwa lokalizacji przystanków (Bohaterów Westerplatte - Centrum, Wojska Polskiego – Elżbietanki, Aleja Zjednoczenia – przy Castoramie). Kolejnym założeniem projektu jest poddanie ocenie tych właśnie wizualizacji. Teraz mieszkańcy muszą wybrać, która im się najbardziej podoba. Koszt inwestycji przewidziany w Budżecie Obywatelskim to 200 tysięcy zł. Głosowanie potrwa od 19 lipca do 2 sierpnia br.
 
 
 
 

Przystanek znajduje się po wschodniej stronie ul. Zjednoczenia, przy elewacji marketu, w miejscu o dużym natężeniu ruchu na czterech pasach drogowych. W najbliższym otoczeniu nie ma drzew ani trawników.  

 

Koncepcja przystanku bazuje przede wszystkim na drzewach sadzonych w gruncie i ławkach ustawionych w ich pobliżu. Grupy drzew stworzą enklawę dającą schronienie przed deszczem i słońcem. Byliny dopełnią dekoracyjnego efektu i nadadzą swojskości temu miejscu. Wszystkie rośliny będą wieloletnie,  dobrane do trudnych warunków panujących w mieście.  

 

Przy ścianie przystankowej wiaty powstanie wertykalny ogród w postaci zielonej ściany. Osoby oczekujące na autobus w wiacie będą przebywały w bezpośredniej bliskości roślin budujących tzw. ściany. Ich liście będą zielone przez cały rok. Duża różnorodność roślin zapewni aspekt ozdobny, różne okresy kwitnienia nadadzą temu miejscu zmienność w okresie całego okresu wegetacyjnego. Wszystkie rośliny dobrane do projektu są wieloletnie i dostosowane do trudnych warunków miejskich.

 

Ogrody wertykalne będą wyposażone w system automatycznego nawadniania. 

 

Aby oddzielić wizualnie przystanek od ruchliwej ulicy, proponuje się posadzić w pasie rozdziału drogi grupy drzew. Podróżni będą patrzyć na malowniczą grupę klonów czerwonych, które  będą się zmieniać wraz z kolejnymi porami roku. Pod drzewami, na całym trawniku, będą rosły łany krokusów.

 

 
 
 

Przystanek znajduje się przy skwerze K. Lisowskiego. Rośnie tam tzw. wysoka zieleń, ale samo miejsce oczekiwania na autobus jest bardzo narażone na negatywne oddziaływanie wiatru, słońca i deszczu.

 

Nowe zagospodarowanie przestrzeni przystanku posłuży podniesieniu atrakcyjności tego miejsca pod względem przyrodniczym, klimatycznym i funkcjonalnym. W tym celu proponuje się posadzenie drzew w pobliżu wiaty, aby stworzyć zacienione miejsca z funkcją bio-filtra dla powietrza. Nowe drzewa będą bylinami ozdobnymi i krzewinkami, aby urozmaicić biologicznie przestrzeń znajdującą się w bezpośredniej bliskości pasażerów oczekujących na przyjazd autobusu. Dzięki łączeniu drzew, krzewów i bylin w grupy stworzymy lepsze warunki dla życia roślin, drobnych zwierząt, kreując w ten sposób zdrowsze otoczenie dla ludzi. Rośliny oczyszczają powietrze z pyłów, metali ciężkich, obniżają temperaturę powietrza pod swoją koroną, podnosząc zarazem jego wilgotność, tworząc korzystny dla ludzi mikroklimat.

 

Ważnym aspektem dla trwałości projektu jest możliwość sadzenia drzew w gruncie. Dzięki temu będziemy mogli się cieszyć ich obecnością w przestrzeni miasta przez długie lata.

 

Istotnym elementem przestrzeni przystanku jest jakość jego wyposażenia. Dla podniesienia komfortu podróżnych proponujemy montaż ławek i tzw. poczekajek z drewnianym wykończeniem, z oparciem i podłokietnikami. W pobliżu przystanku, na trawniku, pod koronami drzew będą zainstalowane całoroczne leżaki. W pobliżu ławek dostępne będą ładowarki telefonów komórkowych i przenośnych komputerów. Będzie również zdrój z pitną wodą.  Tuż przy ławkach powstaną rabaty z krzewów ozdobnych i bylin kwitnących o różnych porach roku.

 

 
 
 

Przystanek znajduje się na zabetonowanym chodniku przy blaszanej ścianie budynku dawnego DT Centrum.  Niewielka przestrzeń ciągów pieszych generuje duży ruch pieszych w tzw. tranzycie. 

 

Głównym elementem roślinnym przystanku będzie wertykalny ogród ukształtowany w zieloną ścianę. Konstrukcja ściany będzie niezależna od wiaty przystankowej. Rośliny dobrane do kompozycji eksponowane będą na dwóch stanowiskach: słonecznym i zacienionym. Rośliny budujące ściany będą miały w większości zielone liście, zdobią je przez cały rok. Duża różnorodność roślin zapewni aspekt ozdobny, ich różne okresy kwitnienia nadadzą miejscu zmienność w czasie całego okresu wegetacyjnego. Wszystkie rośliny dobrane do projektu będą wieloletnie i dostosowane do trudnych warunków miejskich. Ogrody wertykalne będą wyposażone w system automatycznego nawadniania. 

 

Na tej niewielkiej przestrzeni wygospodarowano miejsce na posadzenie drzew. Będą to drzewa o pokrojach kolumnowych z koronami od samej ziemi. Przestrzeń pod drzewami obsadzona będzie bylinami i tulipanami botanicznymi. Proponowany gatunek to wiśnia piłkowana „Amonogawa”. Przestrzeń pod drzewami obsadzona będzie bylinami i tulipanami botanicznymi. Bardzo ozdobny efekt kwitnienia drzewa będziemy podziwiać w maju. Jesienią przepięknie przebarwi się na pomarańcz i czerwień. Drzewo nie wydaje owoców.  

 

Wyposażenie przystanku będzie uzupełnione o dodatkowe ławki, tzw. poczekajki, zdrój z pitną woda i ładowarki urządzeń elektronicznych. Wszędzie tam, gdzie nie ma możliwości technicznych dla sadzenia drzew w gruncie, proponuje się postawienie dużych pojemników dla drzew w formach naturalnych. Dla przystanku przy Bohaterów Westerplatte dedykowany jest Amelanchier lamarcki - świdośliwa Lamarca.