Jesień najczęściej kojarzy się z końcem sezonu, jednak w tym okresie czeka nas również sporo czasy w ogrodzie. Jeśli chcemy cieszyć się nim w kolejnym roku, warto zadbać o niego jesienią.
Zbiory warzyw
Zbiory warzyw można zacząć już we wrześniu i październiku. Wtedy ich okres wegetacji dobiega końca. W połowie września swoje plonowanie kończą takie warzywa jak pomidory, papryka, ogórki, cukinie czy fasolka szparagowa. Niedługo potem do zbioru nadają się rzodkiewki, sałaty i koper. Następnie warto zabrać się za buraki, selery, marchew, kalafiory, kapustę pekińską, dynię i brokuły. Na sam koniec z grządek schodzą kapusty głowiaste, szpinak i pietruszka, bo dopiero pod koniec października.
Wszystkie zebrane warzywa musimy bezpiecznie przechować. W przerwach między zbiorami warto przygotować dla nich odpowiednie miejsce. Do tego możemy więc zabrać się za oczyszczenie piwnic, zgromadzenie suchego piasku, przygotowanie miejsca na kopiec czy uporządkowania skrzyni i pojemników do przechowywania warzyw.
Jak zakończymy już zbierać warzywa, możemy na grządkach zobaczyć sporo resztek roślinnych oraz chwastów. Nie możemy ich tam zostawić, ponieważ będą one doskonałym siedliskiem dla wielu chorób i szkodników. Grządki należy więc dokładnie oczyścić z chwastów, resztek pozostałych po zbiorach, a cały zgromadzony materiał przenieść na kompost.
Dzięki tym czynnościom w glebie pozostaną tylko korzenie roślin z rodziny bobowatych, które wzbogacą podłoże w azot. Wszystkie oczyszczone grządki musimy dodatkowo zasilić dobrze rozłożonym kompotem, który później będziemy przekopywać z wierzchnią warstwą gleby. W ten sposób wiosną, będzie on doskonałym źródłem substancji odżywczych dla uprawianych warzyw. Projektowanie ogrodów Warszawa i okolice to niewątpliwie sztuka.
Inne części ogrodu
Oczywiście naszej troski wymagają również inne części ogrodu. Warto uprzątnąć z rabat rośliny sezonowe oraz przekwitłe kwiatostany bylin i krzewów. Należy pamiętać też o spadających z drzew liści na rabaty i trawniki. Gdy pogoda jest sprzyjająca, trawę można również w miarę jej wzrostu kosić, ponieważ pozostawiona na zimę bez koszenia jest bardziej podatna na choroby grzybowe.
Jesienią warto również przystąpić do wykopywania części podziemnych roślin, które nie mogą zostać na zimę w gruncie. Na przełomie września i października wykopujemy więc dalie, mieczyki, krokosmie, kanny i neriny. Wykopane rośliny należy oczyścić z resztek liści oraz pędów, podsuszyć i zostawić na płaskich, przewiewnych skrzynkach wypełnionych torfem, piaskiem albo trocinami. Później przemieszczamy je do pomieszczenia o temperaturze pomiędzy 5, a 8 stopni. W ten sposób bezpiecznie przezimują.
O tej porze roku do gruntu wysadzamy cebule wiosennych kwiatów, takich jak tulipany, narcyzy czy hiacynty. Musimy też pamiętać o okrywaniu roślin na zimę. Tą czynność wykonujemy w listopadzie, więc warto wcześniej sprawdzić stan posiadanych materiałów ociepleniowych. Może to być włóknina albo mata słomiana.
Po zakończonych pracach ogrodniczych, na koniec warto przejrzeć i odpowiednio zabezpieczyć narzędzia ogrodnicze. Przed ich schowaniem sprawdźmy, czy nie wymagają naprawy albo konserwacji. W ten sposób wiosną nie będziemy musieli tracić czasu na renowację niektórych narzędzi.