Z jakich materiałów tworzy się nowoczesne opakowania spożywcze?

Produktami, które zdecydowanie najczęściej pakujemy, są produkty spożywcze. Nie ma znaczenia miejsce ani marka, ma za to znaczenie rodzaj opakowania i jego szata graficzna. Tak – również w przypadku produktów spożywczych to ten element odgrywa ważną rolę – jest niejako przed daniem, widoczny jako pierwszy i jako taki stanowi reklamę produktu znajdującego się w środku.

Opakowania spożywcze – jakie standardy obowiązują?

Najpowszechniej wykorzystywane dzisiaj opakowania spożywcze wykonywane są z powszechne dostępnego materiału, jakim jest tektura lita oraz tektura falista. Takie opakowania spożywcze wybierane są również z innych względów, dyktowanych wymogami sanepidu. Jednorazowe opakowania, w których przechowywana jest żywność, taka jak pizza czy dania na wynos, ale również wszystkie produkty spożywcze spotykane w sklepach i marketach, mają miejsce na umieszczenie danych informujących o alergenach czy składnikach odżywczych. To również znakomity sposób na zrobienie sobie reklamy – wyraźne logo na opakowaniu będzie zwracało uwagę nie tylko samych zamawiających, ale również otoczenia.

Przed czym mają chronić opakowania spożywcze?

Wszystko, co ma kontakt z jedzeniem, musi być chronione przede wszystkim przed zanieczyszczeniami z zewnątrz, ale również przed bakteriami, słońcem czy wilgocią. Dobrze dopasowane parametry materiału sprawią, że opakowania spożywcze doskonale spełnią swoją rolę.