Świece z wosku pszczelego i degustacja miodów w warsztatach dla seniorów

Podczas zajęć w Mediatece Kargowa zapachy zimowych przypraw i wosku mieszały się z opowieściami o życiu pszczół — uczestniczki lepiły świece i próbowały niecodziennych miodów. Warsztaty przyciągnęły osoby związane z sekcją rękodzielniczą i tych, którzy lubią poznawać naturę przez smak.
- Kargowa pachniała świętami
- Wykład i degustacja w Mediatece
Kargowa pachniała świętami
W pracowni Mediateki panowała kameralna atmosfera — ciepły blask wosku i aromaty przypominające Boże Narodzenie towarzyszyły pracy sekcji “Zręczne ręce”. Uczestniczki formowały i zapachowały świece z wosku pszczelego, co dodało zajęciom praktycznego i estetycznego wymiaru. Praca z naturalnym materiałem była zarówno relaksująca, jak i twórcza.
Wykład i degustacja w Mediatece
Spotkanie wzbogacił wykład pszczelarki Marty Ruty pt. “Sekrety ula, życie pszczół i smaki natury”, podczas którego omówiono właściwości oraz zastosowania w diecie miodu, pyłku pszczelego i propolisu oraz słuchacze usłyszeli ciekawostki o zwyczajach pszczół. Na zakończenie odbyła się degustacja różnych rodzajów miodów, w tym:
- akacjowy
- lipowy
- gryczany
- kasztanowy
- lawendowy
- malinowy
- mandarynkowy
Zajęcia zorganizowano w ramach projektu “Zdrowy, sprawny senior”, dofinansowanego przez Gminę Kargowa, co umożliwiło połączenie elementu edukacyjnego z praktycznym warsztatem i degustacją.
na podstawie: UM Kargowa.
Autor: krystian


