Dieta 1300 kalorii to jeden ze sposobów na dosyć szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów przy odpowiednich parametrach, takich jak wiek, masa ciała, wzrost oraz aktywność fizyczna. Catering dietetyczny większości marek zwykle ma w swojej ofercie taką kaloryczność. Czy dieta 1300 kalorii to dobre rozwiązanie? Czy warto zainwestować w catering dietetyczny? Podpowiadamy.
Catering dietetyczny 1300 kcal - zalety i wady
Osoby, którym zależy na szybkim schudnięciu, zwykle decydują się na rygorystyczne diety redukcyjne, które rzeczywiście pomagają w pozbyciu się tłuszczu i nadmiaru kilogramów. Dieta 1300 kalorii jest uznawana za skrajnie redukcyjną, podobnie jak ta 1000 kalorii. Dzieje się tak dlatego że zwykle podstawowa przemiana materii (PPM), czyli ilość kalorii niezbędna do dobrego funkcjonowania organizmu, wynosi zazwyczaj od 1400 do 1600 dla kobiet, a więcej dla mężczyzn. Jeśli dochodzi do tego wysiłek fizyczny, zwykle zapotrzebowanie energetyczne waha się od 1800 do 3000 kalorii dziennie (w zależności od płci, wieku, masy ciała i wzrostu). Z drugiej strony kilka dni na diecie 1300 kalorii daje szybkie efekty, dlatego niektóre osoby właśnie na takie rozwiązanie się decydują. Niestety dla niektórych osób, tak niska kaloryczność może wiązać się z niedoborami pokarmowymi dla organizmu i efektem jojo. Niezwykle ważna przy doborze kaloryczności jest profesjonalna pomoc dietetyka. W trakcie trwania takiej diety bardzo ważne jest dostarczanie do swojego organizmu witamin, składników mineralnych i makroskładników. Samodzielnie zwykle trudno zaplanować zdrowe i sycące posiłki na 1300 kalorii, dlatego dobrą opcją jest podjęcie decyzji o wykupieniu cateringu dietetycznego. Profesjonalni dietetycy dobierają odpowiednią dietę i dbają o to, aby nie pojawiło się uczucie głodu i niedobory pokarmowe. Dieta 1300 kalorii ma zresztą pewne zalety, ponieważ pomaga nie tylko w schudnięciu, ale także obniżeniu poziomu tzw. złego cholesterolu, a także pozwala na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Bardzo ważne jest zadbanie o to, aby „wyjść” z diety, czyli stopniowo i powoli zwiększać ilość spożywanych kalorii. Warto dodać, że czasami dieta 1300 kalorii jest nazywana także dietą biurową, a więc odpowiednią dla osób, które większość dnia siedzą, to taka ilość kalorii może być odpowiednia. Dobrze jednak pamiętać o tym, że pracownicy, którzy po pracy idą na siłownie, na rower lub długie spacery, muszą zjadać więcej. Taka dieta może być więc zdrowa i bezpieczna, ale tylko wtedy jeśli jest konsultowana z dietetykiem, a jej czas trwania nie jest zbyt długi.
Catering dietetyczny niesie wiele korzyści
Catering dietetyczny to świetne rozwiązanie dla wielu grup osób: odchudzających się, chcących się zdrowo odżywiać, zabieganych i zapracowanych. Tak naprawdę dieta pudełkowa łączy w sobie zdrowie ze smakiem i oszczędnością czasu. Nie dość, że w jej trakcie można schudnąć, to jeszcze nie trzeba chodzić na zakupy, gotować i zmywać. Daje to realne oszczędności czasowe, co zwykle przekłada się na większy poziom szczęścia życiowego, a także większą ilość czasu na aktywność fizyczną, niezbędną w trakcie odchudzania. Dodatkowo nie ma problemu z wyrzucaniem żywności, co sprawia, że catering dietetyczny jest bardziej ekologiczny. Dieta pudełkowa jest więc bardzo ciekawym rozwiązaniem, zapewniającym smaczne i zdrowe posiłki przez cały dzień. Zwykle jedzenie rozłożone jest na 5 posiłków, a więc śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. W ten sposób żołądek nie jest pusty, a jednocześnie nie pojawia się uczucie przejedzenia.
Gdzie można zamówić dietę pudełkową?
Obecnie catering dietetyczny dowożony jest do większości miast i mniejszych miejscowości w Polsce. Można znaleźć catering dietetyczny Nowa Sól i catering dietetyczny Zielona Góra. Wystarczy wejść na stronę internetową diety pudełkowej i zamówić odpowiedni dla siebie wariant. Wybierać można spośród różnych kaloryczności, a także kilku rodzajów diet (na przykład standardowa, wegetariańska, z rybami, bez glutenu, bez laktozy, dla przyszłych mam). Każdy napewno znajdzie coś dopasowanego do swojego stylu życia i preferencji żywieniowych oraz smakowych.