Sushi - zdrowe i znane danie

Sushi jest popularne na całym świecie, ale to nie znaczy, że każdy faktycznie rozumie, czym jest to danie. Sushi nie zawsze zawiera w sobie surową rybę. Sashimi jest po prostu najpopularniejszym składnikiem sushi. Termin sushi w rzeczywistości odnosi się do potraw, które zawierają w sobie ryż przyprawiony octem i surową rybę lub warzywa. Rolki sushi (maki), które łatwo sobie wyobrazić myśląc o tym daniu, to tylko jeden z wielu rodzajów sushi.

Różne rodzaje sushi

Istnieje kilka rodzajów sushi, co sprawia, że jest to atrakcyjne jedzenie dla jeszcze większej ilości osób. Jedną z form sushi, nigiri-zushi, są ręcznie formowane kopce ryżu z odrobiną wasabi zwieńczone różnymi składnikami. Natomiast maki-zushi to suszone wodorosty (nori) przekładane ryżem oraz rybą lub warzywami. Całość jest następnie mocno zwijana. Następnie rolkę kroi się na kawałki, nakłada na talerz i podaje. Takie cząstki nazywane są norimaki. Tekkamaki (z tuńczykiem) i kappamaki (z ogórkiem) również dwie popularne wersje tradycyjnego sushi. Inari-zushi to smażone w głębokim tłuszczu tofu nadziewane ryżem. Charakteryzuje się ono brązową barwą i owalnemu kształtowi. Chirashi-zushi to sushi podawane na talerzu lub w misce z różnymi składnikami na wierzchu ryżu. Ryba jest bardzo szeroko stosowana w sushi, ale jej zamiennikiem może być jeżowiec lub ikra łososia. Większość ryb używanych do sushi jest podawana na surowo, ale są pewne wyjątki. Czasami w menu sashimi można znaleźć smażoną rybę, a jeśli w daniu występuje węgorz, to zawsze jest gotowany przed podaniem. Kluczowymi przyprawami używanymi w sushi są sos sojowy i wasabi. Sos sojowy jest używany jako sos do maczania, a wasabi dodaje się do nigiri-zushi.

Czy sushi jest zdrowe?

Sushi to bardzo zdrowy posiłek! Jest dobrym źródłem zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3, ponieważ zazwyczaj zawiera w sobie ryby. Sushi jest również niskokaloryczne - nie jest do niego dodawany tłuszcz. Średnio jeden kawałek nigiri-zushi ma około 70 kalorii. Typowe zamówienie na 6 sztuk dostarcza od 310 do 420 kalorii, w zależności od rodzaju ryby. Natomiast jeden kawałek maki-zushi ma 48 kalorii. Typowe zamówienie 6 sztuk lub jedna rolka zawiera od 250 do 370 kalorii, w zależności od rodzaju ryby i tego, czy zawiera awokado. Sashimi, surowa ryba podawana w plasterkach bez ryżu, ma około 132 kalorii na 6 kawałków.

Zamawiając sushi, można poprosić zamiast białego ryżu o ryż brązowy. Jest bardziej pożywny i ma niższy indeks glikemiczny niż biały ryż. Niektóre rodzaje sushi są bardziej kaloryczne, ponieważ niektóre z ich składników mogą być smażone na głębokim tłuszczu, zawierają w składzie awokado lub majonez. Jedną z obaw podczas jedzenia sushi jest duża ilość rtęci występująca w niektórych gatunkach ryb. Kobiety planujące ciążę, kobiety w ciąży, karmiące piersią i małe dzieci powinny unikać ryb o wysokiej zawartości rtęci, takich jak: tuńczyk, makrela królewska, włócznik, rekin, płytecznik i gardłosz atlantycki. Nie warto również przesadzać z sosem sojowym, zwłaszcza przy dolegliwości jaką jest wysokie ciśnienie krwi. Jedna łyżka zwykłego sosu sojowego zawiera od 900 do 1000 mg sodu, a to więcej niż połowa dziennej wartości.

Więcej informacji: Zobacz menu dostępne na stronie Gold Sushi - dowiedz się więcej.