Oleje roślinne służą do smażenia potraw w domu oraz w restauracjach. Istnieje wiele metod utylizacji olejów kuchennych, margaryn, smalcu i olejów roślinnych. Jak robić to w sposób prawidłowy?
Olej jadalny jest ważną częścią gotowania. Pomaga utrzymać wilgotność żywności i poprawia jej smak.
Olej spożywczy jest używany w restauracjach do smażenia i jako składnik żywności. Może być używany do smażenia ziemniaków, jajek i innych potraw. Jest również często używany do produkcji artykułów spożywczych, takich jak margaryna, majonez i sos sałatkowy.
Niektóre oleje spożywcze są pod pewnymi względami lepsze od innych, ponieważ mają inne właściwości, które sprawdzają się w określonych zastosowaniach. Zawsze jednak powinniśmy mieć na względzie skutki wynikające z ich wykorzystywania - nie tylko w kontekście własnego zdrowia - ale też środowiska.
Jakie są skutki środowiskowe gotowania z użyciem oleju kuchennego w restauracji?
Gotowanie z użyciem oleju spożywczego może mieć pewne skutki środowiskowe, które warto wziąć pod uwagę.
Jeśli chcesz zmniejszyć wpływ gotowania na środowisko, podczas pracy w gastronomii możesz rozważyć inne opcje, takie jak woda lub bulion. Oleje mogą powodować więcej szkód w środowisku, niż większość ludzi zdaje sobie sprawę, gdy zajmują się codziennym życiem w domu lub w pracy.
Olej spożywczy można zutylizować zgodnie z wytycznymi przemysłu spożywczego dotyczącymi usuwania odpadów. Wytyczne te mogą obejmować spalanie oleju spożywczego w spalarni, przepuszczanie oleju spożywczego przez system filtrujący w celu usunięcia cząstek stałych, a następnie wyrzucenie go na wysypisko lub zbieranie go i wykorzystywanie jako składnika paszy dla zwierząt.
Oleje kuchenne są często uważane za niebezpieczne, ponieważ składają się z różnych rodzajów tłuszczy, które mogą być toksyczne dla środowiska. Konsekwencje widoczne są dopiero, gdy zostaną uwolnione do powietrza lub wody. Z największym prawdopodobieństwem w kulinariach wody gruntowe, glebę i powietrze zanieczyszczają właśnie źle zutylizowane oleje roślinne.
Prawidłowa utylizacja oleju kuchennego w restauracjach
Restauracje to jedne z najpopularniejszych miejsc, które używają oleju kuchennego w swojej codzienności. Ale biorąc pod uwagę rosnącą popularność zdrowego i ekologicznego podejścia do środowiska, restauracje muszą być bardziej świadome tego, w jaki sposób pozbywają się resztek oleju kuchennego.
W ostatnich latach wzrosła liczba restauracji, ewoluowała kultura żywieniowa, a pro-ekologiczni konsumenci stają się coraz bardziej powszechni. W dzisiejszych czasach ludzie są świadomi swojego zdrowia i chcą jeść więcej warzyw, a mniej mięsa. Jest to również wynikiem zmieniającej się dynamiki społecznej w społeczeństwie spowodowanej czynnikami takimi jak globalizacja, imigracja i urbanizacja.
Ważne jest, aby usuwać zużyte oleje kuchenne i unikać gromadzenia się toksyn w kanalizacji. Eksperci sugerują użycie sitka lub sita do odfiltrowania cząstek przed wyrzuceniem ich do kanalizacji. W większej skali gastronomicznej najlepiej korzystać z usług firmy, która zajmuje się utylizacją i recyklingiem olejów.