„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Jest on organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

To już VIII edycja konkursu, promująca regionalne potrawy oraz bogactwo i różnorodność tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem, jest także wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.

Zgodnie z regulaminem „Bitwy Regionów” w przygotowanej potrawie należy wykorzystać przynajmniej jeden produkt regionalny, tradycyjny. Wszystko po to, by pokazywać atuty kulinarne regionów.

Przewidziano również zwrot środków, za zakup produktów spożywczych przeznaczonych na przygotowanie potrawy.

Konkurs przebiega w trzech etapach:

Etap I dotyczył zgłoszeń KGW do wzięcia udziału w eliminacjach powiatowych podczas pikników;

Etap II podlega na wyłonieniu z każdej bitwy zwycięscy, który będzie reprezentował powiat podczas półfinałów wojewódzkich;

Etap III – zwycięzca etapu wojewódzkiego weźmie udział w finale ogólnopolskim.

W 2023 r. województwie lubuskim do udziału zakwalifikowało się 75 Kół Gospodyń Wiejskich. Na poziomie powiatowym zaplanowano sześć pikników z Produktem Polskim, w ramach których Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przeprowadza konkurs kulinarny Bitwa Regionów. Dotychczas zrealizowano pięć pikników, ostatni odbędzie się 16 lipca 2023 r. w Parku Książęcym Zatonie.